mistercash kbc belfius ing visa mastercard american express ideal bank
geen producten in winkelmandje
 
  • prospectie
  • prospectie
  • prospectie

VERSLAGEN WIJNBEZOEKEN

TILIA ESTATE

Op 22 juli brachten we een bezoek aan Matjaz Lemut van Tilia Estate in de Vipava vallei (Primorska, Slovenië). Matjaz is enerzijds de supervisor van onze eigen Lemut 23 wijngaard en anderzijds is hij absolute TOPwijnmaker in Slovenië. Z’n domein was dus meer dan een prospectiebezoek waard!

Tilia Estate en Matjaz Lemut: historiek

Na z’n opleiding landbouw aan de universiteit van Ljubljana en omzwervingen langs de kelders van Zahner in Zwitserland en Raymond in California, kochten Matjaz en z’n vrouw Melita in 1990 een stukje grond van 3ha in Vipava. In 1997 kwamen de eerste frisse, witte Tilia wijnen op de markt. 3 jaar later volgen de rode Rubido en Pinot Noir.

In 2006 koopt Tilia eiken vaten voor de vinificatie van Pinot Noir en datzelfde jaar wordt het domein vereerd met een bezoek van de wereldvermaarde wijncriticus Jancis Robinson. Twee jaar later mag Tilia Tom Stevenson (Decanter & Wine Magazine) verwelkomen die de Pinot Noir 2006 beschrijft als de beste wijn die hij ooit dronk in Slovenië. Ondertussen start Melita een Ph.D in Environmental Sciences die ze in 2014 succesvol afrondt. Haar know-how zal het domein ongetwijfeld nog extra ten goede komen.

prospectie
prospectie

De wijnen van Tilia Estate bevinden zich in het subgebied Vipava dat deel uitmaakt van de Primorska regio. De naam "Primorje" is afgeleid van de Sloveense woorden "door de zee". Slechts een klein deel van dit gebied ligt aan de kust, maar door de dalen is er een gunstige invloed van de Middellandse Zee ver landinwaarts. De regio wordt gekenmerkt door een mediterraan klimaat met zeer warme zomers. Toch vindt er afkoeling plaats door de Burja. De Burja is niet alleen een koude maar ook een sterke wind, waardoor de wijngaarden afkoelen en er droogte ontstaat. Burja is relatief zeldzaam in de zomer, maar wel een frequente bezoeker in de herfst en vroege lente. In de herfst kunnen zware regenbuien over het gebied trekken, waardoor het bijna niet mogelijk is om de druiven laat te oogsten.

In de wijngaard

We klommen op de nieuwe wijnkelder van Tilia Estate om een overzicht op 1 van de wijngaarden te krijgen.

prospectie
prospectie

Winery

Vooraleer we gingen proeven, namen we een kijkje in de winery. Hieronder zien we de inox cuves waarin de vinificatie en (soms) opvoeding van de wijnen paatsvindt. En we namen uiteraard ook een kijkje in de kelders waar de wijn ligt te rijpen.

prospectie
prospectie

Het viel ons op dat de botteling en etikettering nog op zeer ‘artisanale’ wijze gebeurde. Hieronder enkele foto’s van de bottellijn en het toestel waarmee de flessen van een etiket worden voorzien!

prospectie
prospectie

Naar de proeftafel

prospectie

Het domein commercialiseert twee lijnen: Enerzijds de SUNSHINE collectie met oranje label. Deze lijn staat voor jonge frisse wijnen met frisse fruitaroma’s en karakter. Ze worden jong gedronken.

De GOLDEN TILIA collectie met het zwarte label bestaat uit speciale wijnen die verouderd werden op Sloveense eik. De druifjes komen tot volledige rijpheid in de wijngaard en ademen na vinificatie 2 tot 3 jaar op de eiken vaatjes. Ze kunnen na botteling 5 tot 10 jaar bewaard worden!

In onze wijnzoeker (linken) vindt u onze wijnen van Tilia Estate met een uitgebreide toelichting.