mistercash kbc belfius ing visa mastercard american express ideal bank
geen producten in winkelmandje
 
  • lemut 23
  • lemut 23 label
  • lemut 23

De Wijngaard: facts & figures

Gedurende 10 jaar huren we 2 wijngaarden van samen 0,5 ha in het dorpje Brje in de Sloveense Vipava vallei. De beide wijngaarden zijn beplant met Merlot wijnstokken.

brje

Het werk in de wijngaarden wordt uitgevoerd door Zeljko Miguel, onder de supervisie van Matjaz Lemut van Tilia Estate, een topwijnhuis uit Slovenië. Bij de keuze van de wijngaard opteerden we ervoor om de wijngaarden zo dicht mogelijk in de buurt van de winery te hebben om een goede controle te hebben op de kwaliteit (van het werk in de wijngaard en de oogst).

Wijngaard 1 kreeg als naam “Robotnice”, wijngaard 2 kreeg ‘Log’ mee als naam. Beide wijngaarden staan op een zachte helling.

Robotnice Wijngaard

robotnice1
robotnice3

Deze wijngaard bestaat uit 1.300 Merlot druivenstokken die in 2005 werden aangeplant. De druivelaars zijn gesnoeid in Simple Guyot snoei (=1 gesteltak met daarop de vruchttakken met de druiventrossen). Deze Guyot snoei wordt b.v. ook in de Bordeaux toegepast.

De ondergrond op deze wijngaard wordt ‘MAREL’ genoemd. Dit is een oude zeebodem bestaande uit organisch materiaal en schelpjes.

robotnice2

Log Wijngaard

Deze wijngaard bestaat uit 1.000 Merlot druivenstokken die in 1998 werden aangeplant. De druivenstokken zijn dus al 16 jaar oud. Oudere wijnstokken geven betere kwaliteit om 3 redenen: (1) de wortels gaan dieper en halen meer en een grotere verscheidenheid aan voedingsstoffen uit de bodem; (2) een oude wijnstok produceert minder druiven met als gevolg lager rendement en hogere smaakconcentratie; (3) de druif is minder gevoelig aan watertekort want de wortels zitten dieper.

De druivelaars zijn eveneens gesnoeid in Simple Guyot snoei.

Naast de leeftijd van de druivenstokken verschilt ook de bodemsamenstelling ten opzichte van de Robotnice wijngaard. Er zitten veel meer stenen in de grond omdat deze wijngaard vroeger een rivierbedding was.

log

Historiek

Vroeger leverde eigenaar Zeljko Miguel de druivenopbrengst van deze wijngaard aan de co-operatieve van Vipava. De nadruk lag er dan ook op om zoveel mogelijk fruit te kweken en aan te leveren aan de co-operatieve. “Less is more” is een uitdrukking die ook bij wijnproductie geldt. Met het Lemut23 project kiezen we resoluut voor kwaliteit en dat begint met het werk in de wijngaard! Het rendement van onze Lemut 23 wijngaarden wordt bewust heel laag gehouden om een zo hoog mogelijk kwaliteit te bekomen. We doen dit door op verschillende manieren in te grijpen:

  • "Vendange Verte": In juli knippen we druiventrossen weg om te komen tot max. 10 trossen per druivenstok. Dit levert ons ongeveer 1,5 kg Merlot fruit per plant.
  • Rendementsbeperking bij de vinificatie: We zouden van onze 2.300 druiventrossen heel gemakkelijk 5.000 flessen wijn kunnen produceren. We opteren er echter voor om de opbrengst te beperken tot maximaal 2.400 flessen of een opbrengst van 35 à 40 hL/ha