mistercash kbc belfius ing visa mastercard american express ideal bank
geen producten in winkelmandje
 
  • lemut 23
  • lemut 23 label
  • lemut 23

Werk in de wijngaard

Winter

De 2 percelen worden keurig gesnoeid met telkens 2 jonge uitlopers per wijnrank. Binnen 2 maand wordt 1 van deze uitlopers geleid langs de draad waaraan de wijnrank komt te groeien. De andere wordt dan gewoon weggesneden. We starten met 2 uitlopers omdat het in de komende 2 maanden nog kan vriezen. Als er 1 uitloper kapotvriest heeft men nog altijd een 2 de ... .

April – mei

De sapstroom komt op gang, de knoppen of ogen, die bij de wintersnoei zijn achtergebleven gaan uitlopen. Vanaf nu is er risico op schade door nachtvorst.

Juni – bloei en snoei

De wijngaarden staan volop in bloei (in wijntaal ‘Floraison’)

wijngaard
wijngaard

Na het bloeien, wanneer de kleine besjes gevormd worden (= vruchtzetting of nouaison), wordt het bladerdek uitgedund (“efeuillage” & “écoeurage”) om een betere belichting en beluchting toe te laten. De wind zorgt ervoor dat de druiven droog blijven en minder gevoelig zijn voor schimmels, terwijl de zon zorgt voor een betere rijping van de druiven.

wijngaard

We zorgen ervoor dat de druiven max. 2 meter hoog worden door snoei van het woekerende loof (“Rognage” & “Ecimage”) om een mooi evenwicht te kunnen behouden tussen de groei van de plant (fotosynthese) en de rijpheid van de druif.

Juli – Vendange verte

Rond eind juli snoeien we het teveel aan groene druiventrossen weg om uit te komen op een 8-tal trossen per stok. Als we te vroeg de “vendange verte” zouden doen, zouden de trossen te zwaar worden en de proportie tussen het vlees en de schil van de druif te groot worden (wat belangrijk is voor de kleur en tannine). Het resultaat van het verwijderen van de druiventrossen is een toename van de concentratie van smaak- en aromatische stoffen in de overblijvende druiven.

“Less is more” is een uitdrukking die ook bij wijnproductie geldt. Met het Lemut23 project kiezen we resoluut voor kwaliteit en dat begint met het werk in de wijngaard

In juli wordt ook het onkruid gewied. We kozen er voor in onze wijngaarden om enherbement partiel toe te passen. Dit betekent dat we in 1 strook het onkruid rooien (“mulching”) en in de volgende strook tussen de wijngaarden het onkruid laten staan. We laten in feite het onkruid in concurrentie treden met de wijnstokken voor water en nutriënten. Deze techniek leidt tot lagere rendementen maar een hogere kwaliteit! Daarnaast heeft het deze techniek ook economische en ecologische voordelen. Eerst en vooral beschermt het onkruid tegen erosie en daarnaast werd aangetoond dat er tot de helft minder herbiciden gebruikt worden op percelen waar enherbement toegepast wordt.

wijngaard
wijngaard

Augustus – “Véraison” of kleurverandering van de druiven

We zien de groene bessen in de trossen stilaan rood worden.

wijngaard

September – Maturité of rijping

Langzaam wint de druif aan rijpheid en verhoogt het suikergehalte. Eens volledige fenolische rijpheid (rijpe pitjes en takjes) bekomen wordt, gaan we over tot de pluk, die plaatsvindt eind september/begin oktober. Heel belangrijk tijdens de rijpingsperiode zijn de gemiddelde temperatuur, neerslag en de hoeveelheid zonne-uren. Deze parameters betalen het kwaliteitsverschil van jaar tot jaar.

wijngaard

Eind september – begin oktober : Vendange!

Er wordt geoogst bij fenolische rijpheid. Om oxidatie van de druiven te vermijden werd ervoor geopteerd om de wijngaarden zo dicht mogelijk bij de winery te kiezen. Om dezelfde reden proberen we de oogstduur zo kort mogelijk te houden.

wijngaard
wijngaard