mistercash kbc belfius ing visa mastercard american express ideal bank
geen producten in winkelmandje
 
  • lemut 23
  • lemut 23 label
  • lemut 23

Vinificate

De vinificatie wordt uitgevoerd door Matjaz Lemut. Een absolute Sloveense TOPwijnmaker en dé ambassadeur van Sloveense wijn overal in Europa!

Kneuzen van de druiven

De druiven worden onmiddellijk na de oogst ontrist en gekneusd in de fouloir.

vinificatie
vinificatie

Maceratie en alcoholische gisting (fermentatie)

Vervolgens worden ze overgebracht in een gesloten inox cuve waar de druiven 12 dagen maceratie en fermentatie ondergaan. Tijdens deze periode worden kleur, aroma en tannines uit de schillen geëxtraheerd.

vinificatie
vinificatie

De eerste 2 dagen werd koude maceratie toegepast bij 11°C. Vanaf de derde dag werd de temperatuur licht verhoogd. Het ontsnappende koolzuurgas duwt tijdens de gisting de schillen en de pitten naar boven en vormt zo al snel een hoek van vaste bestanddelen bovenaan in het vat. Dit noemen we de hoed of châpeau. Elke dag hebben we 2 maal het sap over de ‘chapeau’ met schillen en vruchtvlees gepompt (“remontage”) om zo extra extractie van polyfenolen uit de schil te krijgen (polyfenolen zijn (1) anthocyanen of de kleurpigmenten en (2) tannines, die zorgen voor smaak en bewaarcapaciteit).
Deze oxidatieve handeling verzacht bovendien ook de tannines.

Naast deze dagelijkse remontages werd ook 2 maal een délestage toegepast. Bij délestage pompt men het sap over in een 2de cuve, waardoor de châpeau op de bodem van de eerste cuve valt. Vervolgens pompt men het sap hard terug over deze châpeau van schillen in de eerste cuve. Ook dit zorgt voor extra kleur en smaak in de wijn.

Persen van de druiven (“Ecoulage”)

Na de gisting persen we onze Merlot druiven.

Analyse resultaten van het sap:
  • 1,1 gr suiker
  • 7.2 gr totale acciditeit - Malo acciditeit 1.2 gr - Volatiel acciditeit 0.27 gr
  • pH: 3.36 gr
  • Alcohol 13.7 °

Elevage - Rijping

De rijping van de wijn gebeurt op eiken barriques van 220 L (Tofrado, Slavoonse eik) gedurende een periode van ongeveer 12 à 15 maanden. Elk jaar vervangen we 25% van de vaten door nieuwe eiken vaten.

Het rijpen van de wijn op eiken vaten geeft een meerwaarde aan de wijn. Door de langzame en gecontroleerde uitwisseling tussen de wijn en zuurstof verbeteren de organoleptische kenmerken en wordt de wijn minder hard en bitter. De houtrijping zorgt daarnaast voor een bacteriële stabilisatie (verwijderen van resten gist en bacteriën) en een fysico-chemische stabilisatie (sedimentatie van colloïdale deeltjes in de wijn).

Malolactische gisting tijdens de vatrijping

Hoewel altijd de term ‘gisting’ gebruikt wordt, is de malolactische gisting een omzetting van het scherpe appelzuur in het zachtere en rondere melkzuur onder invloed van melkzuurbacteriën. In veel gevallen wordt deze ‘malo’ manueel opgestart, maar bij de LEMUT23 wijn wordt deze natuurlijk opgestart door lichte verhoging van de temperatuur in de kelder.