mistercash kbc belfius ing visa mastercard american express ideal bank
geen producten in winkelmandje
 
  • lemut 23
  • lemut 23
  • lemut 23

Oogst 2015

vaten pluk pluk

7 juli 2015: Groei van de druiven
Het is erg warm in de vallei met reeds weken boven 30 graden. Het ziet er naar uit een erg rijp jaar te worden. De druiven van onze 2 wijngaarden zijn in optimale conditie en Zeljko heeft de onderste blaadjes verwijderd om meer zonexpositie te verkrijgen. Over enkele weken voeren we de vendange verte uit waarbij we de helft van de trossen zullen verwijderen om meer concentratie te krijgen in de overblijvende druifjes.

29 augustus 2015: het werk in de wijngaard
Om te komen tot een heerlijke wijn in de fles, is het werk in de wijngaard van enorm belang. Dat is voor onze L23 niet anders:

Bodem: elke tweede rij tussen de trossen is begroeid.
APRIL: de scheuten werden gereduceerd tot 10 per wijnstok. Net voor de bloei werd het bladerdek rond de toekomstige trossen uitgedund.
JULI: In de laatste week van juli werden de druiventrossen weggeknipt tot er nog 1 per uitloper overbleef. Dit om meer concentraat in de overige trossen te bekomen.
AUGUSTUS: Een week later knipten we het onderste derde van de trossen weg.
SEPTEMBEROOGST: De oogst is dit jaar gepland voor de 3de week van september.

20 september 2015: Tijd voor de pluk
Onze 2 perceeltjes werden vrijdag in 5 uur met de hand geplukt. Dit leverde 2.500 kg druiven op. De druiven werden direct ontrist en in een inox kuip overgebracht waar de alcoholische vergisting gedurende 10 dagen zal plaatsvinden onder temperatuurscontrole. Het vergistende sap wordt 3 x per dag over de châpeau gepompt smile-emoticon remontage) voor meer extractie.
Na de gisting wordt er licht geperst en sluiten we de wijn voor enkele maanden rijping op in de eiken vaatjes!
Het sap was uiteraard zoet met een zachte aciditeit en veel aroma's van rode bessen.
We zijn erg tevreden van het werk van Jelko (werk in de wijngaard) & Matjaz (oenoloog).

12 oktober 2015: VINIFICATIE - MALOLACTISCHE GISTING
De malolactische gisting loopt naar het einde. Tijdens de 'malo' wordt het scherpe apperlzuur omgezet naar het zachtere melkzuur.
Proeftest: De wijn heeft een erg dieprode kleur en is zéér intens. De neus komt eerst nog wat stofferig over, maar na het walsen komt er rijp rood fruit naar boven. De smaak is soepel en zacht met zachte tannine's en een stevige aciditeit. De wijn heeft een mooie structuur en een mooie lengte. De afdronk is droog en mineraal en de tannines blijven netjes hangen in de mond. Ons gedacht terug een grote wijn ! Bravo Matjaz & L23'ers.

11 februari 2016: een eerste keer proeven
De wijn zit momenteel in 9 eiken vaten (2de en 3de jaars). De rijpende wijn is heel intens van kleur en smaak. De neus is nog wat gesloten. We ontdekken aroma's van vanille, drop, rood fruit, kruiden in een strakke, droge merlot-stijl. Volgende week worden 2 nieuwe eiken vaten aangekocht in de Franse Bourgogne om de 2015 in over te hevelen zodat we wat meer 'hout' in de wijn verkrijgen.

27 april 2016: Veroudering In de kelder is onze L23 - 2015 volop aan het rijpen. in 8 eiken vaatjes waarvan 2 nieuwe uit de Bourgogne. De kleur is diep intens en de proeftest heel geslaagd!