mistercash kbc belfius ing visa mastercard american express ideal bank
geen producten in winkelmandje
 
 • lemut 23
 • lemut 23
 • lemut 23

Oogst 2014

vaten pluk pluk

22 Juli: De druiven zien er mooi uit en groeien goed. Er was (en is) wel veel regen wat heeft gezorgd voor milde slechte vruchtzetting of millerandage (zie foto). De onderste bladeren werden al van de wijnstokken gesnoeid voor voldoende zonlicht en beluchting en de druiven beginnen ondertussen al te kleuren.

6 september '14: Bijna klaar voor de pluk!
De druifjes in onze Sloveense Lemut23 wijngaard hebben ondertussen een diepe blauwe kleur! De trossen zien er bijzonder goed uit, maar de druifjes bevatten iets minder suiker dan vorig jaar door het mindere weer. De pitjes en takjes zijn bruin aan het worden wat erop wijst de druiven bijna fenolisch rijp zijn. Het is dus bijna tijd om te plukken!

17 september 2014: Tijd om te plukken!
De druifjes hebben van het mooie weer gebruik gemaakt om nog wat extra suiker op te bouwen. Door de minder goeie zomer hebben de druifjes wat minder zon gehad. Bijgevolg bevatten de druiven minder suiker (92 Oechsle) en is het alcoholisch potentieel (13% alcohol) iets minder. Onze wijnmaker Matjaz Lemut zal nu alles in het werk zetten om de wijn perfect te vinifiëren!
We plukten dit jaar 150 mandjes van ongeveer 20 kg, dus in totaal ongeveer 3.000 kg druiven of ca. 1,2 kg per wijnrank.!

22 februari 2015: Proeven van de vatstalen
Na 3 maanden vatrijping, proeven we een eerste keer van enkele vaten. Hierbij onze proefnotities:

 • Vat 1: Reductief in de neus, in de smaak zachte tannine. Nog wat stroef maar veel materie.
 • Vat 2: Aroma van rood fruit, ceder en gist. Dit vat is beduidend meer aromatisch dan voorgaande. In de smaak meer tannines en iets minder structuur

29 augustus 2015: Een overzicht van de vinificatie

VINIFICATIE & OUDERING

Op 17 september 2014 oogstten we 3000 kg druifjes. Dit is 500 kg meer dan in 2013. We lieten de alcoholische en malolactische fermentatie tegelijkertijd doorgaan.
Na de fermentatie werd de wijn geperst en op 9 eikenvaten (2 nieuwe Franse eiken vaten van Cadus; 2 gebruikte Franse eiken vaten en 5 Slavoonse eiken vaten) geplaatst. Er werd dagelijks gebatonneerd. In februari werd de wijn tijdelijk voor een 3-tal dagen terug overgeheveld in inox tanks om de wijn te aëreren.

DE PRAKTIJK - ORGANOLEPTISCHE INFO (Augustus 2015)

Dieprode kleur met mauve tinten, fruitig en wat kruiden zoals zwarte peper. In de mond warm met een frisse aciditeit. Hoewel nog een beetje wrang toch al mooi zacht. Medium-bodied.

ANALYTISCH

Alcohol; 13,7 %
Suiker: 1,2 g/l
Ph: 3,3
Totale aciditeit :6,1 g/l ( as tartaric)
Malic aciditeit: 0,2 g/l
Volatiele aciditeit: 0,35 g/l

29 september 2015: PROEVERIJ VAN DE VATSTALEN
Alle vatstalen werden analytisch geproefd om het vervolg van de oudering te bespreken! Opvallend was de verschillende evolutie in de verschillende vaten! Dit jaar beschikken we over 9 vaatjes omdat de opbrengst iets hoger lag.

 • Vat 1: Volle neus met kersenfruit, eik en een elastische toets. Vettige smaak, mooie aciditeit en zachte tannines. Stroef in de aanzet maar nadien romig en zelfs kruiden, spek en cacao in de afdronk.
 • Vat 2: De aanzet was wat aards en dof. Na het walsen krijgen we aroma's van koolgroenten, chocolade, humus en framboos. Dezelfde geuren kwamen ook in het palet terug maar allemaal in compacte vorm. Dit vat is beduidend zachter van aciditeit en tannine.
 • Vat 3: Eerder neutrale wijn in de aanzet met nadien verse kruiden, ceder en tabak. Rijpere smaak dan de voorgaande vaten met rijpe bessen, confituur, bruine suiker en een kruidige afdronk in de diepte. Mooie balans tussen aciditeit en tannines
 • Vat 4: Enorm complexe neus gaande van zure kers, rabarber en confituur over hout en tabak tot zoete snoepjes. Zijn smaak is mondvullend met een eikentoets en een lange evenwichtige nasmaak.
 • Vat 5: Mooie charmante neus, ietsjes gebrand en animaal met nadien wat zoethout en bloemen. Zijn smaak is levendig met aanwezige maar versmolten aciditeit en tannine. In de finale wat zwarte peper. Relatief korte afdronk.
 • Vat 6: Lactische neus, wat onzuiver en zure kers. In de smaak zachte tannine en aciditeit, kwam stofferig over met smaken van bitter pompelmoes, lychee en peer.
 • Vat 7: Opnieuw lactisch in de aanzet met wat peper nadien. Frisse smaak met wat crème brulée en munt in de finale.
 • Vat 8: Onze favoriet! In de neus geuren van koffie, tabak en in de smaak mondvullend met goed aanwezige aciditeit en tannine. Smaken van bosfruit, cassis en broodkruim.
 • Vat 9: In de neus hadden we pruimentaart, broodkruim en zoet fruit. Zijn smaak was vrij soepel met zachte tannine en aciditeit en een kruidige afdronk met een toets van zoethout. Wijn met iets minder volume.

11 februari 2016: nog eens proeven net voor botteling
Ondanks het grote weersverschil tussen 2013 en 2014 is Matjaz Lemut erin geslaagd de 2014 qua stijl heel nauw te laten aansluiten bij de 2013. De smaak is aangenaam zacht met veel zoet fruit, frisse zuren, zachte tannines en een mooi evenwicht. Mooie lengte in de afdronk!

27 april 2016: botteling in juni De L23 - 2014 wordt terug een meesterwerk dankzij Matjaz! De botteling is voorzien voor juni! Het is nog even ongeduldig afwachten!